top of page

מידע כללי

סרטן השד

כשאנו מדברים על סרטן שד, אנו מדברים על גידול ממאיר שהתפתח מתאי השד. ישנם שני סוגים עיקריים לסרטן השד, הראשון מקורו בצינוריות החלב בשד (Ductal Cancer) והשני מקורו בבלוטות ייצור החלב (Lobular Cancer).

סרטן שד לא פולשני

סרטן שד לא פולשני

בסרטן מסוג זה, תאי הגידול לא התפשטו עדיין לרקמות המקיפות את בלוטות הייצור או צינוריות החלב, והם מוגבלים רק לדופן הצינוריות/לבלוטות.

unrecognizable-women-topless-doing-self-checks-for-2022-10-18-00-43-45-utc.jpg

גידול שד לא פולשני בבלוטות החלב
LCIS) Lobular Carcinoma In Situ)

במצב זה תאי הגידול ימצאו ברקמת בלוטות החלב ויהיו מוגבלים לאיזור זה. גידול מהסוג הזה לא יוגדר  כסרטן השד, אולם הוא מצריך מעקב מתמיד עקב הפוטנציאל הגבוה של החולות בו לפתח סרטן שד פולשני בגיל מאוחר יותר.

hand-holding-pink-ribbon-breast-cancer-awareness-2022-11-07-23-19-28-utc.jpg

גידול שד לא פולשני בצינוריות  Ductal Carcinoma In החלב Situ (DCIS)

סרטן שד מסוג זה נחשב כסרטן בשלב מוקדם, ותאי הגידול בו עדיין לא פרצו מעבר לרקמת צינוריות  החלב. גידולים מסוג DCIS הינם מהגידולים הנפוצים ביותר ולרוב אינם נחשבים מסכני חיים. 

סרטן שד פולשני

סרטן שד פולשני

במקרה זה תאי הגידול התפשטו אל הרקמות המקיפות את בלוטות הייצור או צינוריות החלב, והם עלולים להמשיך ולהתפשט הלאה

pink-october-breast-cancer-awareness-month-2022-09-14-06-43-03-utc.jpg

גידול שד שד פולשני ממקור בלוטות החלב ILC) Invasive Lobular Carcinoma):

סרטן אשר פרץ את גבולות רקמת בלוטת החלב המקורית והתפשט אל רקמות סמוכות. מהווה 10% מכלל הגידולים.

unrecognizable-women-topless-doing-self-checks-for-2022-10-18-00-43-45-utc.jpg

גידול שד שד פולשני ממקור צינוריות החלב Invasive Ductal Carcinoma (IDC):

סרטן אשר פרץ את גבולות רקמת צינורית החלב המקורית והתפשט אל רקמות סמוכות. מהווה את הסוג הנפוץ ביותר מבין הגידולים הפולשניים עם      כ 80% מכלל הגידולים.

סרטן שד לא הורמונלי

סרטני שד הורמונליים מהווים כ 65% מכלל מקרי הסרטן הידועים, אולם ישנם מקרים בהם תאי הגידול לא יבטאו את הקולטנים להורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון בכמות שתעיד על ההורמונים ככוח מניע עיקרי לצמיחתו. מקרים אלה יתחלקו לשני סוגים עיקריים, הסוג הראשון נקרא סרטן שד לא הורמונלי מסוג HER2 והוא מהווה כ 20% מכלל מקרי הסרטן. סרטן זה יתאפיין בתאי גידול המכילים קולטנים לחלבון HER2 או factor growth Epidermal Human 2 Receptor. חלבון זה קשור גם הוא לתהליכי גדילה והתרבות של תאים באופן מקביל להורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון. נוכחות הקולטנים ל HER2 נבדקת גם היא בבדיקה הפתולוגית השגרתית בשיטות אימונוהיסטוכימיות. אם תוצאת הבדיקה שתתקבל תהיה מעל לנורמה, הסרטן ייחשב כ +HER2 במידה ונמצא כי תאי הגידול אינם מבטאים גם קולטנים ל HER2 בנוסף לקולטנים להורמונים, ייחשב הסרטן כסרטן
שד לא הורמונלי מסוג Negative Triple עקב היותו שלילי לשלושת סוגי הקולטנים הרלוונטיים (HER2 ,PR,ER), מקרים אלה מהווים כ 15% מכלל מקרי סרטן השד.

סרטן שד לא הורמונלי

החשיבות הטיפולית

במידה ונמצא כי תאי הגידול חיוביים לקולטני HER2, ניתן יהיה לטפל בגידול בנוגדי HER2. נוגדי HER2יכללו תרופות משבשות לפעילות התהליכים המופעלים ע"י HER2. בקרב תרופות נוגדות HER2ניתן למצוא חומרים
מעכבי קינאזות וכן נוגדנים ייעודיים לקולטן החוסמים אותו לקישור עם החלבון. הטיפול בסרטן של מסוג Triple Negative יהיה האגרסיבי ביותר, ויטופל בסבירות גבוהה בכימותרפיה, לעיתים בשילוב עם טיפולים נוספים דוגמת אימונותרפיה. גם במקרים של סרטני HER2ו Negative Triple חשוב לציין שהבדיקה הפתולוגית השגרתית אינה יכולה להעיד בוודאות מוחלטת על קיום התהליכים התוך תאיים המיוחסים לנוכחות/היעדר הקולטנים. בדיקות MammaPrintו BluePrint הינן הבדיקות המולקולריות המעידות על קיום התהליכים התוך תאיים ברזולוציה העמוקה ביותר, שאף מאפשרת לעיתים סיווג מחדש של מקרי סרטן בשונה מהסיווג הפתולוגי.

החשיבות
הטיפולית

הידע בנוגע לתפקידם החשוב של ההורמונים בהתפתחות המחלה הוביל למגוון של פתרונות טיפוליים המבוססים על תרופות החוסמות את התהליך ההורמונלי דרך פגיעה בקישור בין מולקולות ההורמונים והקולטנים (תרופות אנטי-הורמונליות). על כן, ההבנה בנוגע לנוכחות ולרמת הקולטנים בגידול הינה קריטית והפכה לחלק שגרתי מהבדיקה הפתולוגית שמבצעים לכל גידול. בבדיקה הפתולוגית צובעים את הקולטנים על פני התא באמצעות שיטות אימונוהיסטוכימיות (שימוש בנוגדנים ייעודיים לקולטנים) במסגרתן מחשבים את אחוז תאי הרקמה שנצבעו ונותנים ציון כמותי לנוכחות וכמות הקולטנים. חשוב לציין שהבדיקה הפתולוגית השגרתית אינה יכולה להעיד בוודאות מוחלטת על קיום התהליכים התוך תאיים שמייחסים לתוצר הקישור בין ההורמונים והקולטנים, ועל כן יש צורך לעיתים קרובות בבדיקות MammaPrint ו BluePrint המנתחות את התהליכים התוך התאיים ברמה המולקולרית.

סרטן שד הורמונלי

ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון ממלאים תפקיד חשוב בהתפתחות וקביעת אופי סרטן השד. תאי רקמת השד מכילים קולטנים להורמונים אסטרוגן ופורגסטרון הנמצאים על פני השטח שלהם. קישור של ההורמונים לקולטנים יוביל לביטוי גנים והפעלת תהליכים תוך תאיים שבתגובה יובילו לחלוקת תאים ולגדילת רקמת השד. אולם, נוכחות רבה מידיי של הקולטנים לאסטרוגן ופרוגסטרון עלולה להוביל לגידול יתר של הרקמה שיהווה למעשה תהליך סרטני. תרחיש זה יוביל להתפתחות סרטן שנקרא סרטן שד הורמונלי או +ER+/PR.

סרטן שד הורמונלי

בישראל בדיקות MammaPrint ו BluePrint מבוצעות יחדיו תחת השם MammaPrint ומכוסות במלואן ע"י כל קופות החולים. להזמנה, התייעצי עם הרופא המטפל שלך.

הזמינו את הבדיקה

לעזרה בהזמנת הבדיקה ושאלות בנושא הבדיקה צרו קשר עם חברת תרום יישום טכנולוגיות בע"מ

נציגת הבדיקה בישראל. 

משרד: 03-9214145

נייד: 052-6710990

אימייל: mammaprint@tarom.co.il

ניתן גם להזמין את הבדיקה באופן פרטי. להורדת טפסי הבדיקה לחצו כאן

bottom of page